Rajdowe przepisy

DSCN5799-www

Rogaliki krucho – drożdżowe

 

Drożdże 50 g rozkruszyć; 1 łyżka cukru, 1/3 szklanki ciepłego mleka, 3 łyżki mąki wymieszać i odstawić do ”ruszenia” na 15- 20 minut. Mąka 0,5 kg + 250 g masła lub „ Kasi” starannie połączyć, następnie dodać rozmieszane 3 – 4 jaja całe, szczyptę soli i wszystko razem wyrobić. Ciasto wstawić do lodówki aż wyrośnie / około 1 godzina/. Kawałki ciasta rozwałkować na prostokąty szerokości około 15 – 16 cm. Grubości 3 – 4 milimetry.

DSCN5845-wwwPokroić na trójkąty, położyć trochę dżemu z pigwy, wiśnie, kawałki jabłka itp. Zawinąć w rogalik.

Na blaszce muszą trochę podrosnąć, posmarować rozbitym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku – 180 stop. Celcjusza  około 20 minut.

Rogaliki polukrować  : 1 szklanka cukru pudru, sok z ½ cytryny, 4 – 5 łyżek wrzącej wody.

  Paszteciki

Z tego samego ciasta można upiec paszteciki z różnym nadzieniem – z wierzchu posypać kminkiem.

Tereska robi ciasto z podwójnej ilości – połowę na rogaliki, połowa na paszteciki.

 

Smacznego!

Przepis od  Teresy Żemojcin

 

 

Tereski przepis na ciasteczka

PC30039-wwwPółksiężyce

20 dkg masła lub „Kasi”

1 szklanka cukru

1,5 szklanki mąki

5 całych jaj

2 łyżki kakao

Wszystkie składniki utrzeć, rozsmarować na blaszce, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Piec 20 min w temp. 180 stopni. Ostudzić, polać lukrem /1 szklanka cukru pudru, 3 łyżki gorącej wody, sok z cytryny lub zapach cytrynowy/. Jak ciasto się ostudzi, to wykrawać półksiężyce literatką.

_________________________________________

Oto parę propozycji na pyszne i szybkie przekąski. 

Szynka zawijana

Składniki (na 2 osoby, jeśli będzie ich więcej odpowiednio pomnożyć):

  • 4 plastry szynki,
  • 1 zielone jabłko,
  • 12 orzechów włoskich,
  • natka pietruszki,
  • 1 cytryna,
  • 200 g miękkiego, świeżego, kremowego serka (np. Philadelfia).

Wykonanie:
Zmieszać serek z posiekaną natką pietruszki. Obrać jabłko i pokroić na małe kawałeczki, a następnie spryskać sokiem z cytryny.
Orzechy posiekać na drobno. Kawałeczki jabłka i posiekane orzechy dodać do masy z sera i pietruszki – wymieszać wszystko razem. Plastry szynki owinąć wokół otrzymanego farszu, nakładając na każdy z plastrów łyżkę farszu. Gotowe!

_______________________________________________

Chrupiące pałeczki z drobiu

Składniki:

  • 600 g mięsa z piersi kurczaka,
  • oregano,
  • bułka tarta,
  • sól,
  • 2 jajka,
  • biały pieprz,
  • olej do smażenia.

Wykonanie:
Piersi z kurczaka pokroić na kawałki długie około 10 cm i szerokie około 1 cm.
Przyprawić je oregano, solą, białym pieprzem. W miseczce rozbełtać jajka. Rozgrzać olej na patelni. Kawałki kurczaka zanurzyć w jajku, a potem w bułce tartej – usmażyć na rumiano z obu stron.
Do bułki tartej można dodać także nasiona sezamu lub maku, albo odrobinę startego parmezanu – uzyskamy wtedy różne smaki i kolory naszych pałeczek.
Do pałeczek można podać gotowy, dowolny sos, majonez, ketchup itp.

______________________________________________________________

Szparagi w szynce z sosem tatarskim


Składniki: mały słoiczek pieczarek marynowanych, 2-3 średnie ogórki konserwowe, mała cebula, słoiczek szparagów konserwowych, majonez, parę plastrów szynki, szczypiorek.

Przygotowanie: pieczarki, ogórek i cebulę bardzo drobno pokrić. dodać około 3-4 łyżek majonezu i dokładnie wymieszać. Każdy plaster szynki posmarować sosem tatarskim i układać na nim 1 lub 2 szparagi. Zawinąć i zawiazać szczypiorkiem.

____________________________________________________________________

Szynka ze szparagami

  • szparagi (małe) w słoiczku najlepiej zielone ale białe też mogą być, 1 szt
  • szynka lub polędwica sopocka, 10 plasterków
  • serek chrzanowy /piątnica lub almette,/ 1 szt.

Przygotowanie

  1. szynkę smarujemy serkiem, kładziemy po 2 szparagi i rolujemy, układamy na półmisku, dekorujemy chrzanem, natką pietruszki kawałkami oliwki.
  2. Można też serek chrzanowy posmarować sosem żurawinowym i dopiero ułożyć szparagi będzie przekąska jeszcze smaczniejsza

Ciasto z rabarbarem i budyniową pianką

Składniki

Przepis

Kruche ciasto:
2,5 szklanki mąki
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g margaryny
3 łyżki cukru pudruPianka budyniowa:
5 białek
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
1/2 szklanki oleju (np. rzepakowego)
szczypta soli

Dodatkowo:
ok 500 g łodyg rabarbaru
1/4 szklanki cukru pudru1. Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę, całość kruszymy z margaryną, a potem dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części wielkości 40% i 60%, owijamy w folię i schładzamy w zamrażalniku.
2. Większą część ciasta wyjmujemy, wylepiamy blaszkę wyłożoną  papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor ok. 20 minut w 180 st. C. Ciasto całkowicie studzimy.
3. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy z cukrem pudrem i odstawiamy.
4. Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy cukier waniliowy i mieszamy na najwyższych obrotach. Dodajemy po jednej łyżce cukru, cały czas miksujemy, aż cukier całkowicie się rozpuści. Wsypujemy proszek budyniowy, miksujemy, a na koniec wlewamy strużką olej i miksujemy do połączenia się składników.
5. Piankę wykładamy na podpieczone ciasto, na piankę układamy rabarbar (odsączony z nadmiaru soku), a na rabarbar ścieramy pozostałą część kruchego ciasta.
6. Całość pieczemy przez ok. 45 minut w 180 st. C. Upieczone i wystudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem (pominęłam).Smacznego!!!

__________________________

 

NALEWKA GRZEGORZA!
Składniki:
– 2 x 0,5 l jasnego piwa;
– 200 – 250 ml miodu;
– 180 – 250 ml soku z cytryny;

– 0,5 litra spirytusu

Sposób wykonania:
1. Do szklanego ( kamiennego) naczynia wlać część piwa i miód i mieszać aż do jego rozpuszczenia.
2.Dolać pozostałą część piwa i wlać sok z cytryny i wymieszać.
3. Wlać spirytus i wymieszać.
4. Wlać do butelek
Objętość nalewki około 1750 ml.
Po kilku dniach na dnie butelek pojawi się osad. Można go odcedzić.ale niekoniecznie. Jest to tylko osad z miodu i z cytryny.

 

Ciasto Zosi

7  jabłek,3 jajka, 3 szklanki mąki, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka cynamonu, 1 łyżka kakao, 1 szklanka rodzynek, 1/2 szklanki oleju, 4 łyżki cukru

Jabłka obrać, pokroić w kostkę, na to wsypywać kolejno 4 łyżki cukru, 1 szklankę mąki, 1 łyżeczkę sody, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 łyżkę cynamonu, łyżkę kakao, wbić 3 jajka, wsypać 1 szklankę mąki, 1 szklankę rodzynek, 1 szklankę mąki, wlać 1/2 szklanki oleju. Całość pozostawić 2 godziny – bez mieszania. Później wyrobić. Jeżeli ciasto jest za gęste, można dodać wody gazowanej, albo jogurtu. Piec 45 min w temperaturze 180 stopni.

Ciasto jest pyszne, wilgotne, o korzennym zapachu i smaku. Zosia przynosi od lat na spotkania rajdowe i zawsze szybko znika.

Ciasto na paszteciki

1/2 kg mąki /3 szklanki/

20 dkg margaryny lub masła

3 dkg drożdży

2 łyżeczki cukru

1/2 śmietany /1 cała mała/

szczypta soli

1 jajko całe

1 żółtko

Wszystkie składniki zagnieść, postawić do lodówki na 0,5 godziny. Po tym czasie robimy paszteciki – w środek zawijamy śliwki, kapustę z grzybkami, inne farsze

Kiełbaski z opieniek / wg przepisu Rysia/

1kg kapeluszy z młodych opieniek, 4 jaja, 2 cebule, 20 dkg wędzonej słoniny lub tłustego wędzonego boczku, 2 ząbki czosnku, cienkie jelita wieprzowe.

Grzyby oczyścić, ugotować, zemleć w maszynce do mięsa. 3 jajka ugotować na twardo i drobno posiekać. Dodać drobno posiekaną i zarumienioną na smalcu cebulę. Wymieszać, dodać surowe jajko, posolić , popieprzyć do smaku, dokładnie wymieszać farsz i napełnić jelita dzieląc na 10-15 cm kawałki (kiełbaski). Włożyć do zimnej, lekko osolonej wody – gotować od zawrzenia ok.10min na małym ogniu aby kiełbaski nie popękały. Przed podaniem polać skwareczkami z wędzonej słoniny lub boczku. Można podawać na zimno polane majonezem z siekanym szczypiorkiem.

Zamiast opieniek można użyć też innych grzybów np. pieczarek, gołąbków itp.

Wypróbowałam przepis-pyszne opieńki, trochę uprościłam, więc farsz był upieczony w „keksówce” , ale i tak było smacznie !

Sernik puszysty

Składniki

Ciasto:

1,5 szklanki mąki

1 jajko

1/3 kostki margaryny

0,5 szklanki cukru

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa :

1 kg zmielonego twarogu

5 jaj

1 szklanka cukru

0,5 szklanki oleju

2 budynie śmietankowe

2 szklanki mleka

cukier waniliowy

rodzynki lub brzoskwinie

Etapy przygotowania

1. Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć dno formy.

2. Ser, żółtka, cukier, budyń, olej, cukier waniliowy zmiksować. Ubić pianę z białek i połączyć z masą.

3. Zagotować mleko i gorące wlać do masy serowej. Dokładnie wymieszać. Dodać rodzynki lub przed wyłożeniem masy serowej ułożyć brzoskwinie. Wylać masę na przygotowany spód i piec około godziny. Uprzedzam, że masa serowa przed pieczeniem będzie rzadka. Wyjmować dopiero po całkowitym wystudzeniu.

4. Można udekorować sernik zygzakami z polewy czekoladowej i perełkami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *