Łabędzie

Podczas sobotniego rajdu nad jeziorem Długim w Olsztynie spotkaliśmy uroczą rodzinę łabędzi. A co wiemy o tych pięknych dostojnych ptakach?

Łabędzie (Cygnini) to monotypowe plemię dużych, majestatycznych ptaków z rodziny kaczkowatych. Do łabędzi zaliczamy 6-7 gatunków, z czego w Polsce można spotkać 3 gatunki. Najczęściej spotykanym w Polsce łabędziem jest łabędź niemy. Jest jednocześnie naszym największym łabędziem.

To duże ptaki o długość do 180 cm i rozpiętości skrzydeł 260 cm i masie do 22,5 kg. charakterystyczna jest długa szyja, majestatycznie wygięta. Dziób przy końcu płaski i zaokrąglony. Nogi dość krótkie. Barwa upierzenia jest biała lub czarna, u młodych ptaków szaro-popielata. Skrzydła szerokie, ogon krótki.

Łabędzie występują w Europie, Azji, Ameryce Północnej, Ameryce Południowej i w Australii. To ptaki związane z wodnym środowiskiem. Najczęściej spotykane na powierzchni wód stojących, słodkich. Podczas wędrówek spotykany na brzegach morskich.

Łabędź porusza się po lądzie niezdarnie, ale szybko lata. W locie jest wytrzymały i podczas wędrówek pokonuje tysiące kilometrów. Pływa bardzo szybko, ustawiając pióra skrzydeł pod wiatr. Głos krzykliwy. Łabędź niemy wydaje dźwięki syczące i chrapliwe.

Aby wznieść się w powietrze, łabędzie potrzebują długiego nawet na 50 metrów rozbiegu. Przy odpowiedniej prędkości siła nośna jest dopiero wtedy unieść ciężkie ciało łabędzia. Łabędzie zwykle startują pod wiatr. To znacznie skraca dystans rozbiegu.

Co jedzą łabędzie? Ptaki te żywią się trawą i innymi roślinami, a także drobnymi zwierzętami wodnymi. Brak dymorfizmu płciowego.

Rozmnażanie

Łabędzie są monogamiczne, łączą się w trwałe pary. Gniazda naziemne. Młode pozostają z rodzicami często do następnego roku

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.