Przepisy Pani Małgosi

pesto-z-pokrzywa-slonecznikiem-nerkowcami

Składniki:

2-3 spore garście świeżych liści pokrzywy (najlepiej tuż po zebraniu),

2 garście słonecznika,

garść orzechów nerkowca,

60 g oliwy z oliwek dobrej jakości,

2 ząbki czosnku,

sól.

Mocna nalewka wytrawna lecznicza

intrakt/ekstrakt wodno-alkoholowy z pokrzywy wytrawny

60 g świeżych liści pokrzywy (lub 2-3 łyżki suszonych)

40 g świeżych kłączy pokrzywy (lub 2-3 łyżki suszonych)

(lub całość liści albo kłączy pokrzyw – w zależności od potrzeb)

500 ml wódki 40%

Dokładnie oczyść i wysusz pokrzywę. Rozdrobnij ją. Zalej alkoholem, odstaw w ciemne miejsce na 2-3 tygodnie. Przecedź. Spożywaj 2-3 razy dziennie po 2-3 łyżeczki od herbaty. Kurację stosuj przez 1-2 tygodnie, następnie zrób przerwę co najmniej 1-2 miesięczną. Kuracje tego typu przeważnie można stosować 2 razy w przeciągu 3 miesięcy.

Słodka nalewka leczniczo-aromatyczna

intrakt/ekstrakt wodno-alkoholowy z pokrzywy łagodniejszy

30 g świeżych liści pokrzyw (lub 1-2 łyżki suszonych)

20 g świeżych kłączy pokrzyw (lub 1 łyżka suszonych)

(lub całość liści albo kłączy pokrzyw – w zależności od potrzeb)

4-5 łyżek syropu klonowego (lub 3-4 łyżki miodu od znajomego pszczelarza)

sok i skórka z 1 ekologicznej cytryny

300 ml wódki 40%

150 ml wody przegotowanej

Dokładnie oczyść i wysusz pokrzywę. Rozdrobnij ją. Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij z niej sok. Połącz wszystkie składniki i wymieszaj, odstaw w ciemne miejsce na 2-3 tygodnie. Przecedź. Spożywaj 1-2 razy dziennie po 30-50 ml. Kurację stosuj przez 1-2 tygodnie, następnie zrób przerwę co najmniej 1-2 miesięczną. Kuracje tego typu przeważnie można stosować 2 razy w przeciągu 3 miesięcy.

Zielone winko pokrzywowe z dodatkami aromatycznymi

intrakt/ekstrakt wodno-alkoholowy z pokrzywy na winie

30 g świeżych liści pokrzyw (lub 1-2 łyżki suszonych)

20 g świeżych kłączy pokrzyw (lub 1 łyżka suszonych)

(lub całość liści albo kłączy pokrzyw – w zależności od potrzeb)

4-5 łyżek syropu klonowego (lub 3-4 łyżki miodu od znajomego pszczelarza) – możesz pominąć, jeśli wolisz wino wytrawne

sok i skórka z 1 ekologicznej pomarańczy

1 laska cynamonu (lub 1 łyżeczka zmielonej)

1 łyżeczka goździków

1 butelka wina białego ekologicznego wytrawnego (lub czerwonego, jeśli wolisz – wtedy wino nie będzie zielone)

Dokładnie oczyść i wysusz pokrzywę. Rozdrobnij ją. Zetrzyj skórkę z pomarańczy i wyciśnij z niej sok. Połącz wszystkie składniki i wymieszaj, odstaw w ciemne miejsce na 2-3 tygodnie. Przecedź. Spożywaj 1 dziennie po małej lampce takiego wina (50 ml). Kurację stosuj przez 1-2 tygodnie, następnie zrób przerwę co najmniej 1-2 miesięczną. Kuracje tego typu przeważnie można stosować 2 razy w przeciągu 3 miesięcy.

Macerat/ekstrakt typowo wodny z pokrzywy

Najlepszy dla dzieci oraz dla osób, które kategorycznie nie mogą spożywać alkoholu. Idealny jest do użycia zewnętrznego – przecierania ran (i wszelkich zmian owrzodzeniowych, łuszczycowych, chorobowych), wcierania we włosy, przepłukiwania ich. Zewnętrznie można go stosować aż do poprawy.

1 szklanka świeżych liści pokrzyw (lub korzeni lub mieszanki)

(lub 2 łyżki łącznie suszonych)

3 szklanki przegotowanej wody w temperaturze pokojowej

Dokładnie oczyść i wysusz pokrzywę. Rozdrobnij ją, zalej wodą. Odstaw na 6-8 godzin, a następnie przecedź. Przechowuj w lodówce. Spożywaj 3 razy dziennie po 1 łyżce. Kurację stosuj 1-2 tygodnie, a następnie rób przerwy 2-3 tygodniowe. W ciągu 3 miesięcy możesz przeprowadzić taką kurację 3 razy.

Ultrawzmacniający sok z dodatkiem pokrzywy

smaczny dla każdego

3 garście świeżo zebranych liści pokrzyw

2 jabłka

3 marchewki

1 burak

kawałek korzenia imbiru (opcjonalnie)

do podania dla każdego po 1 łyżce oleju lnianego zimnotłoczonego lub innego ulubionego (opcjonalnie)

Dokładnie umyj i osusz wszystkie surowce. Wyciśnij sok, najlepiej w wyciskarce wolnoobrotowej. Pij od razu <3

Herbatka pokrzywowo-ziołowa

moja ulubiona, idealna wieczorem oraz przy niestrawnościach

(na 1 litr wrzątku)

1-2 łyżki suszonej pokrzywy (lub 2 garście świeżej)

1 łyżka rumianku

2 łyżeczki kłącza tataraku

2 łyżeczki tymianku

1 łyżka mięty

Ocet pokrzywowy

do stosowania zewnętrznego oraz do jedzenia/picia

kilka garści pokrzywy

ocet jabłkowy nierafinowany (lub inny nierafinowany)

Dokładnie oczyść i wysusz pokrzywę. Rozdrobnij ją. Zapełnij słoik ściśle pokrzywą, zalej octem tak, żeby była przykryta. Maceruj 2 tygodnie, przecedź.

Pesto pokrzywowe

na zimno ma niesamowite właściwości lecznicze, a na ciepło – odżywczo-aromatyczne, jest bazą do wielu potraw

(1 słoiczek)

3 garście liści pokrzywy

1 garść bazylii (lub np. natki pietruszki)

2 ząbki czosnku

5 łyżek pestek dyni

1 łyżka soku z cytryny

5 łyżek oliwy z oliwek z zimnego tłoczenia (Extra Vergine)

sól i pieprz do smaku

(opcjonalnie) 1-2 łyżeczki cukru kokosowego (lub innego słodzidła)

Dokładnie oczyść i wysusz pokrzywę. Rozdrobnij ją. Wszystko zblenduj na gładko, w razie konieczności dodaj trochę więcej oliwy. Podczas blendowania pokrzywa przestaje być kłująca, także się nie martw o swoją jamę ustną 🙂

Chleb z dodatkiem pokrzywy, czosnku i ziół

banał do zrobienia

2 – 2,5 szklanki mąki orkiszowej (jasnej lub razowej)

¾ szklanki ciepłej wody (ale nie gorącej; jeśli użyjesz razowej mąki trzeba użyć o około ¼ szkl wody więcej, bo otręby wciągają wodę)

1 paczuszka suszonych drożdży (7 g) lub 1 łyżeczka (wytłumaczę niżej)

1 – 1,5 łyżeczki soli

3 łyżki oliwy z oliwek

1 słoiczek pesto z pokrzywy (przepis wyżej)

Przy wariancie całej paczki drożdży (7g) – wariant szybszy: Wszystkie składniki wrzuć do miski i wyrób około 10 minut na gładką, ale dość wilgotną masę. Następnie masę rozpłaszcz dłońmi na prostokąt, posmaruj pesto, zwiń i przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na około godzinę do wyrastania (aż podwoi objętość). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez około 45 min. Możesz po 35 min wyjąć chleb z formy i dopiekać go bez formy (będzie fajnie chrupiący).

Przy wariancie 1 łyżeczki drożdży – wariant wolniejszy: Wszystkie składniki po prostu wymieszaj na gładką masę, nie trzeba wyrabiać. Następnie odstaw masę w MISCE na godzinę do podwojenia objętości, wstaw do lodówki na noc (może być też 24 h). Po nocy odstaw masę w temp pokojowej na 2 godziny.  Następnie masę rozpłaszcz dłońmi na prostokąt, posmaruj pesto, zwiń i przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na około godzinę do wyrastania (aż podwoi objętość). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez około 45 min. Możesz po 35 min wyjąć chleb z formy i dopiekać go bez formy (będzie fajnie chrupiący).

„Twarożek” roślinny z pokrzywą

wspaniała roślinna alternatywa twarogu

1 kostka tofu naturalnego ekologicznego

5 łyżek naturalnego jogurtu sojowego lub kokosowego

6 łyżek nasion słonecznika

3 łyżki pesto z pokrzywy (przepis wyżej)

sól i pieprz do smaku

wrzątek do namoczenia słonecznika

Namocz słonecznik we wrzątku przez 30 min. Wrzuć go do blendera, razem z jogurtem sojowym (lub innym roślinnym jogurtem), kilkoma łyżkami wody, solą i pieprzem. Zblenduj na gładko. Dodaj tofu naturalne i zblenduj. Dodaj pesto, wymieszaj.

Pesto z czosnku niedźwiedziego – przepis

pesto z czosnku niedźwiedziego

Składniki

– duży pęczek czosnku niedźwiedziego (umyty)

– 100 g uprażonych na suchej patelni orzechów włoskich

– 125 ml tłoczonego na zimno oleju rzepakowego

– łyżeczka soku z cytryny (nie jest konieczna, ale uważam, że dobrze robi na smak)

– sól do smaku (u mnie 2/3 łyżeczki)

Wykonanie

Liście czosnku niedźwiedziego kroimy na mniejsze kawałki, uprażone orzechy lekko siekamy na desce. Wszystkie składniki razem z olejem, solą i sokiem z cytryny umieszczamy w blenderze kielichowym i miksujemy. Blender ręczny zrobi dokładnie to samo.

Przechowujemy w lodówce w słoiku. Na górę warto wlać jeszcze trochę oleju, by odciąć dostęp powietrza, podobnie jak robi się w przypadku pesto z bazylii. Można mrozić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *