Przepis na rogaliki od Tereski Żemojcin

DSCN5799-www

    Rogaliki krucho – drożdżowe

 

Drożdże 50 g rozkruszyć; 1 łyżka cukru, 1/3 szklanki ciepłego mleka, 3 łyżki mąki wymieszać i odstawić do ”ruszenia” na 15- 20 minut. Mąka 0,5 kg + 250 g masła lub „ Kasi” starannie połączyć, następnie dodać rozmieszane 3 – 4 jaja całe, szczyptę soli i wszystko razem wyrobić. Ciasto wstawić do lodówki aż wyrośnie / około 1 godzina/. Kawałki ciasta rozwałkować na prostokąty szerokości około 15 – 16 cm. Grubości 3 – 4 milimetry.

Pokroić na trójkąty, położyć trochę dżemu z pigwy, wiśnie, kawałki jabłka itp. Zawinąć w rogalik.

Na blaszce muszą trochę podrosnąć, posmarować rozbitym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku – 180 stop. Celcjusza  około 20 minut.

Rogaliki polukrować  : 1 szklanka cukru pudru, sok z ½ cytryny, 4 – 5 łyżek wrzącej wody.

Paszteciki

Z tego samego ciasta można upiec paszteciki z różnym nadzieniem – z wierzchu posypać kminkiem.

Tereska robi ciasto z podwójnej ilości – połowę na rogaliki, połowa na paszteciki.

 

Smacznego!

Przepis od  Teresy Żemojcin

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *